Peter Pan, ‘de jongen die niet wilde opgroeien’ | Historiek (2024)

De in het Schotse stadje Kirriemuir geboren schrijver James Matthew Barrie (1860-1937) verwierf in 1911 met de publicatie van zijn kinderromans over de avontuurlijke tribulaties van zijn verzonnen personage Peter Pan internationale bekendheid.

Hoe het allemaal begon

De jonge James groeide op binnen een kroostrijk en vrij conservatief Calvinistisch gezin. Toen hij zes jaar oud was, kwam zijn ouder broertje David plots te overlijden. Het dramatisch voorval zou hem de rest van zijn leven bijblijven en een inspiratiebron vormen in zijn latere werken. Na zijn middelbare school studeerde Barrie letterkunde aan de universiteit van Edinburgh waarna hij als journalist aan de slag ging en voor enkele lokale kranten theaterkritieken en columns schreef.

In 1888 publiceerde hij met succes zijn eerste romans “Auld Licht Idylls” en “A Window in Thrums” waarop hij besloot om zich als auteur van novelles en theaterdialogen in Londen te vestigen. In de daarop volgende jaren oogstte Barrie bij het grote publiek veel bijval als schrijver van parodieën en toneelstukken als “The Twelve Pound Look” en “What Every Woman knows”.

Peter Pan maakt zijn entree

Met zijn roman “The Little White Bird” die in 1902 verscheen, voerde Barrie in een tweetal hoofdstukken voor het eerst het personage Peter Pan ten tonele. Die passages zou hij in 1906 herwerken en als kinderboek publiceren onder de titel “Peter Pan in Kessington Gardens”. De novelle was een enorm succes, niet in het minst door de prachtige kleurenplaten waarmee de Britse kunstenaar Arthur Rackham (1867-1939) het boek illustreerde.

Intussen had Barrie het toneelstuk “Peter Pan, or The Boy Who Wouldn’t Grow Up” geschreven. Een magisch avonturenverhaal waarin Peter Pan met het meisje Wendy en het elfje Tinkelbel, geholpen door enkele kinderen op het denkbeeldig eiland ‘Neverland’, de strijd aangaat met de gevreesde piraten van ‘Captain Hook’. Barrie herschreef het toneelstuk tot een echte kinderroman die hij in 1911 liet verschijnen onder de titel “Peter and Wendy”.

Het verdere succesverhaal

Zowel het boek als het toneelstuk werden nadien meermaals verfilmd. Reeds in 1924 werd in een stomme film door de Ierse regisseur Herbert Brenon (1880-1958) een eerste verfilming uitgebracht. Hoewel het een geluidloze productie betrof, werd de film een ware kaskraker door de voor die tijd verbluffende speciale effecten.

‘Peter Pan’ volgens Herbert Brenon:

Uit 1953 dateert dan weer een animatiefilm geproduceerd door Walt Disney (1901-1966) en in 1976 werd naar het gelijknamige toneelstuk over Peter Pan’s avontuurlijke lotgevallen een musical gemaakt met Mia Farrow en Danny Kaye in de hoofdrollen. Enkele jaren later, in 1991, realiseerde Steven Spielberg een speelfilm gebaseerd op het personage van ‘Captain Hook’ met Robin Williams en Dustin Hoffman als acteurs.

In 2003 maakte het Amerikaanse ‘Universal Pictures’ onder regie van Paul John Hogan een nieuwe versie gebaseerd op Barrie’s boek. Recentelijk, in 2015, werd door de Britse filmregisseur Joe Wright een moderne uitvoering van “Peter and Wendy” op de markt gebracht en worden er in de nabije toekomst nog andere verfilmingen verwacht.

Scène uit de Peter Pan-film uit 1953:

https://www.youtube.com/watch?v=854lDzelW-A

Een standbeeld voor Peter Pan

De Britse beeldhouwer Sir George Frampton (1860-1928) ontwierp in 1912 op vraag van Barrie een bronzen beeld van Peter Pan dat te Londen in Kensington Gardens een plaats kreeg. In de daarop volgende jaren werden verscheidene afgietsels van de sculptuur vervaardigd. Barrie schonk in 1924 een kopie van het standbeeld aan de stad Brussel. Daarmee wou hij de Brits-Belgische vriendschap benadrukken die tussen de kinderen van beide landen was ontstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het beeld is sindsdien te bewonderen in het Egmontpark.

Het kunstwerk stelt de sprookjesfiguur Peter Pan voor die, gezeten op een boomstronk, een deuntje speelt op een panfluit. De sokkel is versierd met de afbeeldingen van dartel rondhuppelende konijntjes, eekhoorns, muizen en elfachtige wezentjes. In 2010 werd het standbeeld grondig gerestaureerd. Peter Pan kreeg een nieuwe panfluit toebedeeld en de konijntjes werden met nieuwe oren bedacht. Verder werden op het beeld alle sporen van de inslagen van geweerkogels weggewerkt die er tijdens de Tweede Wereldoorlog op waren afgevuurd.

Epiloog

Barrie’s talent om met zijn verhalen kinderen onder te dompelen in een magische fantasiewereld leverde hem in 1913 een adellijke titel op. Bij zijn overlijden op 19 juni 1937 liet hij per legaat de auteursrechten van zijn romantrilogie over Peter Pan’s avonturen na aan een Londens kinderziekenhuis. De geestelijke vader van ‘De jongen die niet wilde opgroeien’ kreeg zijn laatste rustplaats in het familiegraf van zijn geboortestad.

Boek: Peter Pan – Sir J. M. Barrie

Peter Pan, ‘de jongen die niet wilde opgroeien’ | Historiek (2024)

FAQs

Hoe heet de jongen uit Nooitgedachtland die nooit wilde opgroeien? ›

In het begin van de twintigste eeuw creëerde de Schotse schrijver James Matthew Barrie het personage van Peter Pan, een jongetje dat nooit opgroeit en zijn eeuwigdurende jeugd beleeft op een eiland als leider van de verloren jongens.

Hoe heet de bende jongens van Peter Pan? ›

Tinker Bell, die een grote jaloezie koestert tegen Wendy vanwege haar vriendschap met Peter Pan, maakt echter van de gelegenheid gebruik om de Slimme Jongens – Peters bende – tegen Wendy op te zetten zodat ze op haar gaan schieten. Peter redt Wendy, brengt de Slimme Jongens snel tot inzicht.

Waarom wilde Peter Pan nooit volwassen worden? ›

Samenvatting: Peter Pan's weigering om volwassen te worden symboliseert een verlangen om de verantwoordelijkheden en uitdagingen van het volwassen leven te vermijden . Zijn eeuwige jeugd stelt hem in staat om te leven in een wereld van avontuur en vrijheid, maar het weerhoudt hem er ook van om diepe, blijvende relaties te vormen en de complexiteit van het leven te begrijpen.

Hoe heet het meisje waarmee Peter Pan naar Nooitgedachtland gaat? ›

Op een avond worden hun kinderen (Wendy, Michaël en John) bezocht door Peter Pan en zijn elfje Tinkerbell. Samen vliegen ze naar een magisch eiland genaamd Nooitgedachtland (Neverland), waar elfjes en zeemeerminnen wonen.

Is Neverland gebaseerd op een waargebeurd verhaal? ›

Neverland is een fictief eiland dat voorkomt in de werken van JM Barrie en die welke daarop gebaseerd zijn. Het is een denkbeeldige verre plek waar Peter Pan, Tinker Bell, Captain Hook, de Lost Boys en een aantal andere denkbeeldige wezens en wezens leven.

Wat is de boodschap van Peter Pan? ›

De belangrijkste boodschap van Peter Pan is dat kinderen, hoewel geweldig en leuk, ook onschuldig en harteloos zijn , en daarom is het uiteindelijk beter dat kinderen opgroeien. Peters onschuld en onwetendheid zorgen ervoor dat hij onbeschoft en onverschillig overkomt.

Waarom zijn de verloren jongens in Nooitgedachtland? ›

De Lost Boys (Slightly, The Twins, Tootles, Curly en Nibs) zijn jonge jongens die door hun ouders zijn verloren omdat ze “uit hun kinderwagens vallen als de verpleegster de andere kant op kijkt en als ze niet binnen zeven dagen worden opgehaald, worden ze ver weg naar Nooitgedachtland gestuurd.”

Heb ik het Peter Pan syndroom? ›

De term werd gepopulariseerd door dr. Dan Kiley in het boek The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up (1983) en duidt op het verschijnsel dat sommige mannen zich op latere leeftijd puberaal, onvolwassen en narcistisch blijven gedragen en bang zijn om zich te binden.

Wat stellen de verloren jongens in Peter Pan voor? ›

Volgens Peter Pan zijn de verloren jongens "jongens die uit hun kinderwagen vallen als de verpleegster de andere kant op kijkt en als ze binnen zeven dagen niet worden opgehaald, worden ze ver weg gestuurd naar Nooitgedachtland." De verloren jongens kunnen worden opgevat als een symbool voor alle weeskinderen .

Wat is het syndroom van Peter Pan? ›

Het Peter Pan-syndroom is geen professionele diagnose. Deze aanduiding wordt gebruikt voor mannen die jongens willen blijven en weigeren de verantwoordelijkheden van een man op zich te nemen. Zelf zou ik de term Peter Pan niet gebruiken voor iemand die een liefdesrelatie, een kind en een carrière heeft.

Wat gebeurt er als de verloren jongens opgroeien? ›

In Barrie's originele werken verlaten de Lost Boys Neverland en worden ze volwassen, terwijl ze in de Disneyfilms alleen maar in de verleiding komen, maar van gedachten veranderen en ervoor kiezen om bij Peter Pan te blijven. In Return to Never Land, dat zich vele jaren later afspeelt, blijven ze nog steeds bij Peter en zijn ze sindsdien kinderen gebleven .

Waarom wil Peter niet volwassen worden? ›

Peter Pan wil niet volwassen worden om een ​​paar belangrijke redenen: Ten eerste staat hij symbool voor het egoïsme en de rebellie van een jonge jongen die de controle wil hebben, die in het middelpunt van de belangstelling wil staan, de onbetwiste leider, zonder zich zorgen te hoeven maken over wat er met hem zou kunnen gebeuren.

Is Tinkerbell verliefd op Peter Pan? ›

Tinkerbell, of kortweg Tink, is een klein lichtgevend elfje. Ze is verliefd op Peter Pan en ziet Wendy en Tijgerlelie als bedreigingen.

Is Nana uit Peter Pan een jongen of een meisje? ›

Nana is een Sint-Bernard die voorkomt in Disney's animatiefilm Peter Pan uit 1953. Ze is het kindermeisje van de familie Darling.

Zijn Peter Pan en Tiger Lily familie van elkaar? ›

Niet alleen is Tiger Lily een leidende ster voor Wendy door het hele verhaal heen, maar ze heeft ook een gekoesterde familierelatie met Peter Pan. Als zijn ere-oudere zus , hebben zij en Peter jarenlang voor elkaar gezorgd, en ze komt hem te hulp als hij het nodig heeft.

Hoe heten de kinderen uit Peter Pan? ›

Peter Pan is gebaseerd op het toneelstuk en kinderboek Peter en Wendy uit 1904 van de Schotse schrijver J.M. Barrie. De animatiefilm is een van de bekendste verfilmingen van Peter Pan. De film gaat over de kinderen van de familie Van Dalen; Wendy, Jan en Michiel.

Hoe is Peter Pan eigenlijk in Nooitgedachtland terechtgekomen? ›

In JM Barrie's Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn't Grow Up, bereikt Peter Pan Nooitgedachtland door te vliegen . Hij reist naar de "tweede ster rechts, en gaat rechtdoor tot de ochtend." Nooitgedachtland is een klein mythisch eiland waar Peter Pan en de Verloren Jongens wonen.

Wat is het verhaal van Nooitgedachtland? ›

Peter Pan, zijn bende "Lost Boys" en Tinkerbell, de fee, leven op Neverland. Een bende piraten onder leiding van Captain Hook en een groep Native Americans ("redskins" in het verhaal) leven ook op het eiland. Neverland is een land van fantasie waar niemand ouder wordt en Peter Pan voor altijd een kind blijft .

Top Articles
Numbers & Space | vwo 1 part 1 | solutions
Darlington County Busted Newspaper
Wyoming Dot Webcams
Amerideck Motorcycle Lift Cost
OneFS Logfile Collection with isi-gather-info | Dell Technologies Info Hub
Psf Condition Permanent Sad Face
Site : Storagealamogordo.com Easy Call
Humidity Yesterday At My Location
Cbse Score Conversion 2022
Edward Scissorhands 123Movies
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
Caldwell Idaho Craigslist
Websites erstellen, benennen, kopieren oder löschen
Myth or Fact: Massage Parlors and How They Play a Role in Trafficking | OUR Rescue
Katmoie
Roses Gordon Highway
Ksat Doppler Radar
Bakkt Theater Purse Policy
Linus Tech Tips Forums
Solar Smash Secret Achievements List 2023
EVOLVE: Predicting User Evolution and Network Dynamics in Social Media Using Fine-Tuned GPT-like Model
Biobased Circular Business Platform
What Does FYP Mean on TikTok?
Baddiehub Cover
FirstLight Power to Acquire Leading Canadian Renewable Operator and Developer Hydromega Services Inc. - FirstLight
Eddy Ketchersid Obituary
Dreaisback
REGULAMENTUL CAMPANIEI "Extra Smart Week" valabil in perioada 12-18 septembrie 2024
Ret Paladin Phase 2 Bis Wotlk
Matrix Skilled Nursing Login
Conan Exiles Meteor Shower Command
Sams Gurnee Gas Price
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Roblox Roguelike
William Carey Sdn 2023
Ripoff Report | MZK Headhunters Inc. complaints, reviews, scams, lawsuits and frauds reported, 0 results
Craigslist Cars And Trucks Delaware
Blue Beetle Showtimes Near Regal Independence Plaza & Rpx
Pat's Atchafalaya Club Schedule
7066642123
Ben Rickert Net Worth
Danielle Longet
‘Covfefe’ tells you all you need to know about Trump | CNN Politics
cGMP vs GMP: What's the Difference? | Ascendia Pharma
Fuzz Bugs Factory Number Bonds
Inter Miami Vs Fc Dallas Total Sportek
Telegram No Limit Groups - Telegram Rocket
Rachaelrayshow Com Recipes
Espn Ppr Fantasy Football Rankings
Smokey's 35Th Halsted
Imagetrend Elite Delaware
The Emperor's New Groove | Rotten Tomatoes
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6135

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.